Hamster


Er zijn 5 soorten hamsters die als huisdier gehouden worden:

de Europese hamster
Deze hamster is een beschermde diersoort en niet geschikt als huisdier.
de Syrische hamster(Mesocricetus auratus)
beter bekent als de goudhamster. Een foutieve naam omdat de Syrische hamster niet alleen in goudkleur voorkomt maar ook als albino, bont, geelbruin. Met een lengte van 14-19 cm de grootste van de 3 soorten. verder zijn er nog de roborovski dwerghamster, russiche dwerghamster en campbelli dwerghamster.

de Chinese dwerghamster (Cricetullus griseus)
Deze wordt ongeveer 10 cm lang en is grijsgestreept van kleur.

Rond 1840 is er voor het eerst in de westerse wereld melding gemaakt van de goudhamster. Uit overgebleven geschriften bleek namelijk dat onderzoeker G.R. Waterhouse na een expeditie in ±1840 de huid en de schedel van een goudhamster naar Londen heeft meegenomen. Een eeuw later, in 1839, trof de dierkundige J. Aharoni in de nabijheid van Allepo in Syrië een nest met goudhamsters aan. Deze heeft hij mee naar Jeruzalem genomen en is ermee gaan fokken. De nakomelingen werden naar Engeland geëxporteerd. Een algemeen aanvaarde opvatting is dat alle hamsters die in de wereld leven van dat ene nest afstammen. Rond 1950 werden de Dzjoengaarse dwerghamster (Phodopus sungorus) en de Chinese dwerghamster (Cricetulus griseus) voor het eerst in de westerse wereld geïntroduceerd. In 1956 werd het gebruik van hamsters als proefdieren helaas aantrekkelijk, mede door de ontdekking dat hamsters geïnfecteerd kunnen raken met het verkoudheidsvirus. Deze ontdekking is uitzonderlijk omdat geen enkel ander proefdier door dit virus geïnfecteerd kan raken

Hoe oud worden ze?
Hamsters leven helaas niet lang. De gemiddelde leeftijd is 2-3 jaar. Ze kunnen maximaal 7 jaar oud worden. De ervaring is dat de bonte (tweekleurig) hamster vaak de 2 jaar niet haalt. De Chinese hamster worden meestal het oudst.

Verzorging
Een Hamster houd er van zich lekker te kunnen verstoppen, als bodemmateriaal in de kooi kan je daarvoor het beste houtkrullen of turfmolm gebruiken.( de turf het beste vermengd kan worden met hooi tegen het instorten) dit zorgt ook voor isolatie zodat de hamster niet afkoelt. Altijd een dikke laag gebruiken. In het ontlastinghoekje eventueel zaagsel. Liever geen kattengrit (wordt opgegeten, geeft verstopping)

nestmateriaal, zoals hooi, krantensnippers en ook wc-papier dient ook aanwezig te zijn als nestmateriaal. Er zijn ook speciale hamsterwatten te koop, nadeel hiervan is dat de Hamster er met z’n pootje vertrikt in kan raken of zelfs tot verstikking kan leiden. Zand kan niet gebruikt worden als bodembedekking. (absorbeert niet) anders koelen ze te veel af en gaan ze dood. Waarneer je kiest voor zand als bodem bedekking moet je ook hooi of stukjes zacht textiel geven voor de warmte.

De EEG heeft regels voor de grote van de kooi: hoogte: minimaal 12 cm, oppervlakte: minimaal 180 vierkante cm (als wordt gefokt: 650 cm vierkante cm.)

Gelukkig verkopen dierwinkels aanmerkelijk grotere kooien! (hoe groter hoe beter) Hamsters zijn geboren knagers. De kooi moet daarom van glas of plastic zijn (ook voor de hygiëne) en regelmatig nagekeken worden op beschadigingen.

Overdag slapen Hamsters bijna altijd, In de dierenwinkel verkopen ze vaak leuke hamsterhuisjes waar ze graag gebruik van maken! Ook een omgekeerde, niet geglazuurde bloempot kan hiervoor gebruikt worden.

Hamsters zijn zeer beweeglijk en rennen graag rond. Een loopwiel is een uitstekende manier om de hamster zijn broodnodige beweging te geven zodat ze lekker kunnen rennen. Hamsters zijn echte knagers, zorg er dus voor dat het loopwiel niet van kunststof is, maar van metaal. (Een waarschuwing voor wieltjes met open spijlen. De meeste metalen wieltjes hebben open spijlen en hier kan een hamster makkelijk in vast komen te zitten en een pootje breken.) Er zijn ook speciale hamsterballen in de handel verkrijgbaar waar je de hamster in kunt doen hiermee kan je ze lekker in de kamer laten rondspelen zonder dat je bang hoeft te zijn dat ze ergens achter kruipen.

Als voederbakje kun je het beste een laag stabiel bakje van aardewerk gebruiken. Kunststof bakjes worden vlug kapot geknaagd en zijn ook niet zo zwaar als aardewerk, waardoor ze vlug worden omgegooid.

De kooi van de hamster dient een keer per week schoon gemaakt te worden. Maak de bak hiervoor helemaal leeg en was deze mat warm water en bijv wat azijn goed schoon. Gebruik geen bijtend of sterk ruikend schoonmaakmiddel want deze kunnen gevaarlijk zijn voor je hamster. Droog de bak goed af voor dat je de nieuwe bodem bedekking er weer in doet.

Tanden
In de kooi of het aquarium dient altijd een knaagsteen aanwezig te zijn zodat de hamster zijn tandjes hieraan voldoende kan slijten. Ook moet het voedsel voldoende mogelijkheid bieden om hun tandjes goed te kunnen slijten.

Belangrijk
De kooi mag nooit in de zon of in de tocht staan

Voeding
Als basisvoedsel krijgen de hamsters droogvoer, maar dat is wel eentonig van smaak. Je kunt het afwisselen met een pinda of een zadenmix. Je moet wel uitkijken dat de hamster niet altijd het lekkerste eruit tussenuit zoekt. Als je ze te veel pinda’s geeft kunnen ze een voedseltekort krijgen. Dat betekent dat ze te veel van hetzelfde krijgen en dus te weinig van de andere zaden. Pinda’s zijn heel erg vet, dus als ze die te veel krijgen worden ze te vet. Eén pinda per drie dagen is meer dan genoeg

Hamsters zijn alleseters (omnivoren). Ze moeten altijd voer ter beschikking hebben. Verwijder voedselresten en voorraden die ze aanleggen. Deze bederven snel. Naast hamstervoer verkrijgbaar in de dierenwinkel (muizen- of rattevoer mag ook) kan je ook verse dingen geven:

groenvoer, zoals gras, paardebloembladen.
groenten en fruit: sla, appel, rozijnen en wortel
zaden: zonnebloempitten, pinda’s en maïs
melkprodukten: kaas en yoghurt
vlees: meelwormen of kattenbrokken
knaagtakjes van de wilgenboom of de beuk.

De hamster moet altijd genoeg water hebben (dagelijks verversen), neem hiervoor een drinkfles met kogel, De drinkfles moet altijd goed schoon zijn en één keer in de week schoon gemaakt worden met een schuursponsje en afwasmiddel. Je moet het flesje dan wel goed omspoelen. Doe het water nooit in een bakje in de kooi, de hamster kan het bakje omgooien waardoor de bodembedekking vervangen dient te worden.

Absoluut verboden
Chocolade
Groene delen van wortelen, tomaten, aardappelen
Knoflook
Konijnenmix (dat antibiotica bevat)
Snoepjes
Uien
Vliegen (ivm. ziektekiemen)

Fokken
Een vrouwtje mag gedekt worden vanaf een leeftijd van 7 weken. Om de 4 dagen is het vrouwtje dekrijp: als de schemering begint houdt ze het staartje in de lucht. Dan pas mag het het mannetje erbij geplaatst worden. De dekking vindt meestal in de late uurtjes plaats. Als ze niet dekrijp is kan een gevecht van leven op dood beginnen! Als je wil weten wanneer het vrouwtje wil paren dan moet je haar op haar rug kriebelen. Als het vrouwtje dan stokstijf blijft staan met de buik op de grond gedrukt en het staartje omhoog Na twee en een halve week kan je de jonkies verwachten. (Chinese hamster 21 dagen) worden 5-10 jongen geboren. Het is daarom verstandig om 2 dagen voor de geboorte de kooi schoon te maken en voldoende voeding voor ruim één week te verstrekken zodat het vrouwtje tijdens de geboorte en de 1ste week na de geboorte niet gestoord hoeft te worden De hamstertjes worden meestal ’s nachts geboren. Het vrouwtje zit tijdens de geboorte en poetst het bloed, vocht en nageboorte weg. (In het wild zou dit namelijk roofdieren aantrekken.) Tijdens de geboorte van de hamstertjes (Dit duurt ongeveer tien minuten.) kan de moeder vrij actief zijn en door de kooi gaan lopen en zelfs wat gaan eten of drinken. Baby’s worden door deze activiteit of onrust van de moeder meestal niet allemaal op dezelfde plek geboren. De moeder zal na de geboorte uiteindelijk al haar baby’s naar het nest brengen. Nooit de baby’s aanraken!!! De moeder herkent dan hun geur niet meer en gaat dan haar nest vernietigen door de kleintjes op te eten. De huid van de babyhamstertjes verandert na de geboorte al snel van kleur. De oogjes blijven nog dicht en gaan pas na tien dagen open. Men zal ze dan ook regelmatig zien rondlopen en aan vast voedsel zien knabbelen. De moeder zal dan ook haar pootjes vol hebben om ze steeds weer naar het nest te brengen. Na 3 tot 4 weken dienen de jongen bij de moeder weggehaald te worden.

Ziektes en ongemakken
Hieronder staan de twee meest voorkomende ziektes en hoe je ze kan oplossen:

Verkoudheid
Hamsters zijn erg bevattelijk voor kou en tocht. Als je hamster toch verkouden is dan kun je dat merken aan een doffe blik in zijn ogen en hij zit soms wel drieëntwintig en een half uur in zijn nest (Per dag.) met de oren naar achter geslagen. Het neusje is gezwollen en de haren staan recht overeind. Pas altijd goed op als je zelf verkouden bent, hamsters kunnen hierdoor dus ook ziek worden. Een zieke hamster is rustig, eet slecht en zit vaak bol. Ze hebben dan rust en warmte (kruik of lamp op de kooi laten schijnen) nodig.

Diarree
De oorzaak van diarree ligt doorgaans in bedorven of ongeschikt voer of voer dat is bespoten. (Groenvoer bijv.) Slechts een juiste verandering van voer zal hier de uitkomst brengen, Licht verteerbare kost geven: beschuit, gekookte witte rijst of geroosterd wit brood, Venkelthee kan helpen tegen de darmkrampjes. Als ze niet willen eten of drinken: lekkere hapjes geven (fijngesneden fruit/ groente) en eventueel met pipet wat water of yoghurt ingeven. Hamsters gaan snel achteruit! Wacht daarom niet te lang met naar een dierenarts gaan. Als Uw hamster b.v. al een week ziek is dan kan zelfs Uw dierenarts hem vaak niet meer redden.

Voeding

Campbelli dwerghamster
Chinese dwerghamster
Goudhamster
Russische dwerghamster
Woestijndwerghamster