Klein LotharingerHerkomst: Nederland
Type: Gestrekte lichaamsbouw
Gewicht: Maximaal 3 kg
Vacht: Normaal die zacht aanvoelt
Kleur: Wit met o.a. zwarte, blauw of havanakleurige aftekeningen
Kenmerken Klein Lotharinger :
- Brede kop
- Rechte en stevige poten
- Rammen hebben brede wangen
Geschiedenis Klein Lotharinger :
De Klein Lotharinger is een kleine uitvoering van de Groot Lotharinger en is van Nederlandse origine. Het werd in 1975 officieel erkend en heeft binnen korte tijd een grote groep liefhebbers voor zich gewonnen.
Klein LotharingerDit ras is aan het eind van de 19e eeuw in de streek rond Lotharingen tot stand gekomen door het kruisen van Vlaamse reuzen, forse Franse Hangoren en gevlekte slachtkonijnen. Deze kruisingen hadden in eerste instantie niet als doel een mooi konijn te fokken, maar een nieuw vleesras met de lengte van een Vlaamse reus, de forsheid van een (Franse) Hangoor en het weerstandsvermogen van de slachtkonijnen. De opzet van de fokkers slaagde, aangezien de voorlopers van de Groot Lotharinger een gewicht tussen de 6 en 7 kilo bereikten. Van de typische tekening die zo kenmerkend is voor de Lotharinger was nog geen sprake, aangezien het overgrote deel van de dieren bont of gewoon wildkleurig was. Er werden dieren naar Duitsland geĆ«xporteerd waar het ras verder werd ontwikkeld. Vanaf de jaren ’20 werd het ras in vrijwel alle landen in Europa gehouden.
De Klein Lotharinger komt uit Nederland, en is sinds 1975 officieel erkend. Het is een klein ras van 2,25 – 3 kg, ontstaan in de fokkerij van mevrouw Berman-van Schelven in de Noordoostpolder. Het ras is ontstaan uit kruisingen tussen de Groot Lotharinger, Papillon en Kleurdwergen en werd al snel door andere fokkers overgenomen.
Rasbeschrijving Klein Lotharinger :
Kop: breed, niet te lang, goed ontwikkeld, brede wangen
Oren: ca. 10 cm lang
Lichaam: gestrekte lichaamsbouw, rechte en stevige poten.
Vacht: normale lengte, zacht aanvoelend, dicht ingeplant, glad tegen het lichaam aanliggend, rijke glans.
Klein LotharingerKleur: alle bekende konijnenkleuren komen voor. Kenmerkend is de bijzondere tekening op een verder stralend witte pels. Er wordt een scheiding gemaakt tussen de kop- en lichaamstekening. De koptekening omvat de zogenaamde vlinder, oogringen, doorn, wangstippen en de gekleurde oren. Op het lichaam heeft de Klein Lotharinger een zogenaamde aalstreep die loopt vanachter de oren tot aan de staart. Tenslotte hebben ze op elke zijde verschillende stippen die in het ideale geval rond zijn en niet in elkaar mogen overlopen. Witte haartjes of vlekjes in de gekleurde delen worden niet gewaardeerd.
Gewicht: ten hoogste 3 kilo
Karakter: vrij levendig en goedaardig.