Franse Hangoor


Franse HangoorHet ramskopkonijn of ook wel de Bulldog onder de konijnen genoemd, de Franse Hangoor is een van de oudste konijnenrassen die we kennen.
Geschiedenis Franse Hangoor
Het is onduidelijk waar, wanneer en waaruit precies de Franse hangoor is ontstaan. De gedachte dat de oren van alle hangoren zijn gaan hangen door het gebruik van te lage hokken is gelukkig al heel lang van de baan.

Nu is men algemeen van mening dat de hangoorfactor is ontstaan door mutatie. Het is best mogelijk dat de eerste hangoren werden gesignaleerd in Engeland, en dat men in Frankrijk een scheiding heeft gemaakt tussen al deze hangoren, waardoor er meer lijn kwam bij het fokken.

Met de inkruising van onder andere Vlaamse reuzen zou men dan uiteindelijk terechtkomen bij een Franse hangoor die door talrijke bekwame fokkers in de loop der tijden steeds is verbeterd werd. De grote doorbraak kwam er in 1869 toen er dieren in Duitsland kwamen. Ook Zwitserland speelde een grote rol om het ras te verbeteren.

Franse HangoorIn Duitsland noemt men de Franse hangoor: “Deutsche Widder”. Gelukkig hebben wij, evenals onze noorderburen, als erkenning van het feit dat de eerste dieren in Frankrijk ontstonden, de Franse hangoor behouden.

Rond 1998 onderging de Franse Hangoor de laatste standaardwijziging, er werd ten behoeve van het ras een maximum gewicht van 6,5 kg ingesteld.

De reden tot het instellen van een maximum gewicht bij de Franse Hangoor had te maken met het feit dat veel dieren in die dagen, te lang, erg breed en te zwaar waren.

De Franse Hangoor oogde in alle opzichten massaal maar was in werkelijkheid erg plomp.

Franse HangoorDoorgezakte ruggen, de ribbenboog die geen normale afronding meer vertoonde en dieren die veelal niet meer op de voorbenen konden staan waren hier het bewijs van.

Met het vaststellen van het maximum gewicht is de Franse Hangoor in type en bouw weer met sprongen vooruit gegaan, al blijven er altijd aandachtspunten die voor verbetering vatbaar zijn. De Franse Hangoor heeft een fijn karakter is aanhankelijk en mak, waardoor het ondanks zijn grootte nog veel belangstelling geniet bij menig fokker en dierenliefhebbers.