Blauw van Sint-NiklaasBlauwe van Sint-Niklaas, mannelijkHet Blauw van Sint-Niklaas is een Belgisch raskonijn dat ontstond in de 19de eeuw en werd gefokt voor zijn blauw-grijze pels in de bont-industrie van het Waasland (Sint-Niklaas en Lokeren). Sinds het verdwijnen van de bontindustrie in het begin van de 20e eeuw blijven er slechts nog een handvol fokkers over die dit ras in stand houden.
Ontstaan Blauw van Sint-Niklaas
De oorsprong van het blauw van Sint-Niklaas zou liggen bij de Vlaamse Reus, vandaar hun grote gewicht (4,5-6kg). De speciale kleur van de pels zou te wijten zijn aan een unieke mutatie. Oorspronkelijk was het (Blauw) Van Beveren en het Blauw van Sint-Niklaas één en hetzelfde ras. Nu is dat veranderd en zijn die twee rassen goed uit elkaar gehouden wat betreft vorm, grootte, gewicht en kleur. Door inteelt ontstonden ook witgevlekte varianten, maar die zijn (door strenge afkeuring) weggeselecteerd. Vanaf 1917 zijn alle konijnen van het ras Blauwe van Sint-Niklaas egaal van kleur.
Pels
Dit ras werd wereldwijd geroemd omwille van de kwaliteit van zijn pels, en werd zelfs geëxporteerd naar Denemarken. Binnenslands was dit ras ook gegeerd voor vleesproductie (omwille van de grootte). Het is dan ook een zeer geschikt ras voor dubbeldoelfokkers
Blauw van Sint-NiklaasRasbeschrijving Blauw van Sint-Niklaas:
Kop: vrij lang
Oren: gemiddelde lengte van 13 cm
Lichaam: een gestrekte lichaamsvorm, een vrij rechte ruglijn en sterke, rechte poten
Vacht: de vacht is middellang met een dichte onderwol, hij ligt vlak tegen het lichaam aan
Kleur: de vachtkleur is altijd lichtblauw. Het blauw moet zich zo egaal mogelijk tot aan de haarwortels toe uitstrekken. De ogen zijn grijsblauw.
Gewicht: tussen 4,5 en 6 kilo
Karakter: rustig, goedmoedig en vriendelijk
Bijzonderheden Blauw van Sint-Niklaas
Het ras is voornamelijk in handen van sportfokkers en wordt vanwege zijn grootte en gewicht nauwelijks als gezelschapsdier gehouden