Gerbil

Latijnse naam :Meriones unguiculatus ( = Mongoolse Gerbil )

Gerbil Geschiedenis/Herkomst Gerbil
In de natuur leven Gerbils in half woestijnen in Mongolië en Noord -China dat zijn dorre gebieden met een schaarse regenval en schaarse begroeiing. De Gerbils zijn echter gewend aan een eiwitarm menu, en is hun spijsverteringstelsel hierop aangepast. Om zich te beschermen voor roofdieren , maar ook voor de enorme temperatuurschommelingen in de woestijn. Is de Gerbil vaak onder de grond te vinden, in zelf gegraven gangenstelsels. De allereerste Gerbils werden in de 19e eeuw door de heer.A.David van Noord -China naar Parijs geëxporteerd. Via dierentuinen en laboratoria zijn zo de Gerbils in privé – bezit van liefhebbers gekomen. Oorspronkelijk kwam de Gerbil maar in een kleur voor, die ‘Naturel’ maar ook vaak ‘wildkleur genoemd’. In de loop van de tijd zijn er veel verschillende kleuren bij gekomen.

Aanschaf Gerbil:
Gerbils zijn erg sociaal van aard en daarom is het dan ook beter om kopen of een paar jonge Gerbils aan te schaften.Zowel mannetje of vrouwtje zijn gemakkelijk te verzorgen.

Gerbils kunt u het beste aanschaften als ze 6 weken oud zijn, dan eten ze al vast voedsel.

GerbilGezonde Gerbils zijn levendig , en erg geïnteresseerd in hun omgeving ook zijn erg Gerbils erg nieuwsgierig. Gerbils bewegen zich snel en vlug in hun kooi, lopen over al of onderdoor. Koop nooit een stille of teruggetrokken Gerbil, dit gedrag toont aan dat de gerbil niet helemaal in orde is. Gerbils zijn tussen de 7,50 tot 10 euro te koop bij dierenwinkels, tuincentra’s etc. Let bij de aanschaf van de gerbil ook op de volgende punten:

Neus:
Moet schoon, droog zijn. Geen slijm of uitvloeiing. De gerbil neus moet voortdurend in beweging zijn.

Ogen:
Moeten schoon, helder zijn. Kijk of de ogen niet tranen.

Gebit:
De snijtanden moeten netjes en evenwijdig aan elkaar verlopen. Als de mond gesloten is mogen de tanden niet zichtbaar zijn, zie je dit wel dan zijn de tanden te lang.

Oren:
De oren zijn bedekt met een zacht, donzig haar en moet vrij zijn van oorsmeer en kostjes.

Vacht:
De vacht moet glad, glanzend zijn. Zonder kale plekken, en al helemaal zonder wonden of zweertjes.

Voeten:
Let op of de klauwtjes niet beschadigd zijn.

Staart:
De staart moet behaard zijn en in een pluk haar in een punt eindigen.

GerbilsVoeding/ verzorging Gerbil:
Gerbils zijn planteneters. Ze eten zaden en kleine hoeveelheden groente en fruit. Er is speciaal gerbil voer te koop bij dierenwinkels en tuincentra’s. Gerbils vinden het heerlijk om af en toe een klein stukje, kaas of een paar rozijnen, stukje appel, wortel en brood te krijgen. Geef niet teveel, want dat is erg slecht voor gerbils. Hierdoor kunnen ze dik worden en last krijgen van hun darmen en spijsvertering. Hoewel gerbils weinig drinken moet er altijd fris drinkwater ter beschikking zijn. Gerbils houden erg van knagen.Op takken van fruitbomen kunnen ze veilig knagen, behalve als ze bespoten zijn. Vermijd zachte houtsoorten als dennenhout en takken van bomen die giftig kunnen zijn, zoals goudenregen of hulst. Omdat Gerbils zo weinig urine en keutels produceren. Hoeft de kooi niet vaak te worden schoongemaakt.

Gerbils wassen zich graag, maar ook graag in schoon zand. Dat zand is goed voor hun huid en haren, je zult zien wanneer ze erin hebben gebadderd dat hun huid er haren er veel beter uit zien. Dit zand ook wel chinchilla badzand genoemd is verkrijgbaar in dierenwinkels en tuincentra’s.

GerbilsHuisvestiging Gerbil:
Gerbils kun je in verschillende kooien houden, in een traliekooi of aquarium. Maar dan is aquarium toch wel de beste optie daarin kunnen ze lekker graven en veel rond rennen. Zorg dat er in elk verblijf een slaaphuisje is. Dat kan een houthuisje zijn, stenenhamster huisje maar ook een omgekeerde bloempot kan als huisje dienen. Let dan wel op dat er geen scherpe randen aan zitten waar de Gerbils zich aan kunnen bezeren. Wat Gerbils ook leuk vinden is klimmen, zorg ook voor wat klimmogelijkheden zoals een stuk wortelhout of wat stenen. Zet de kooi ook nooit in de volle zon zeker niet als ze in een glazen aquarium zijn ondergebracht. Zet de kooi ook nooit op een tochtende plek.

Leeftijd:
Gerbils worden zo’n 4 tot 5 jaar oud.

GerbilsKarakter Gerbil:
Gerbils zijn van nature nieuwsgierige beestjes. Als je ze van jongs af aan regelmatig vastpak, wennen ze snel aan mensen. Zet ze neer zodat ze om je heen kunnen lopen ( let wel op dat ze niet kunnen verdwijnen in kleine gaatjes ) laat ze voorzichtig over je handen heen lopen. Maar pak nooit een gerbil bij hun staart beet, dan kan hun staart afbreken.Gerbils zijn ook erg speelse en bewegelijke beestjes die graag wat te doen hebben. Knagen vinden ze dan ook enorm leuk met een wc rol ( neem dan wel een wc rol zonder lijm! ) kun je ze al blij mee maken.

Op vakantie en nu?
Zorg dat je iemand vind in je omgeving die op je Gerbils kan passen en verzorgen. Wel iemand die een beetje weet hoe ze met de beestjes om moeten gaan. Zorg dat de oppasser elke dag bij de gerbils kijkt en schoon water en eten geeft.Het zou ook fijn zijn als de gerbils wat aandacht krijgen van de oppasser. Verder is het handig om een briefje op te stellen met daarin wat wel en niet kan ( met eten enz ) en vergeet niet de telefoonnummer en adres van de dierenarts achter te laten.