goudhamsterAndere namen: Syrische hamster
Latijnse benaming: Mesocricetus auratus
In 1839 wordt de goudhamster voor het eerst ontdekt door de ontdekker George. Waterhouse. Ze komen van oorsprong uit de woestijngebieden van Syrie. Pas 37 jaar later zagen mensen voor de eerste keer een levende goudhamster. In 1930 maakte professor Aharoni van de dierkundige afdeling van de universiteit van Jeruzalem met een paar studenten een excursie in de syrische woestijn en daarbij groef hij een goudhamstervrouwtje met 8 jongen uit haar nest. Vier jongen ontsnapten later, 1 vrouwtje werd door haar broer doodgemaakt. Na 1 jaar werden er in een kooi 364 goudhamsters geboren.
goudhamsterkomt oorspronkelijk uit de woestijngebieden in Syrië. In de beginjaren stond de Syrische hamster beter bekend onder de naam goudhamster, vanwege zijn goudkleurige beharing. Omdat hamsters met de oorspronkelijke vachtkleur tegenwoordig een minderheid vormen, er zijn nu ook withamsters, grijshamsters, oranjehamsters, zwarthamsters en nog veel meer kleuren hamsters, is de naam ‘goudhamster’ vervallen en is besloten de dieren te noemen naar het land van herkomst: Syrië. De Syrische hamster behoort tot de orde der knaagdieren (Rodentia) en de familie der hamsters en woelmuisachtigen (Cricetitda).
Het kleurengamma is vandaag de dag zeer uitgebreid. In 1945 werd in Engeland de eerste hamsterclub opgericht. De goudhamsters kweken dus makkelijk in kooi, ze zijn gemakkelijk tam te maken en worden daardoor veelal als proefdieren gebruikt.
De Syrische hamster lijkt een beetje op een teddybeer: mollig met een grote ronde kop, kraaloogjes en een zacht vachtje. Er zijn normaalharige, langharige, satijnharige en krulharige (rex) hamsters. De Syr weegt gemiddeld tussen de 120 en 180 gram en is daardoor wat groter en gemakkelijker vast te houden dan een dwerghamster. Eigenlijk kennen we de Syrische hamster pas ruim vijftig jaar als huisdier. De soort heeft zich razendsnel weten aan te passen aan een leven als gezelschapsdier en is heel eenvoudig te verzorgen.
goudhamsterUiterlijk Goudhamster
Het lichaam van een Syrische hamster is kort, breed en gedrongen en ongeveer 12 tot 16 cm lang.
De ronde kop heeft een brede, stompe snuit.
De ogen zijn groot en bolvormig.
Het dier heeft grote rechtopstaande oren. De voor- en achterpoten zijn in verhouding tot het lichaam erg kort.
Aan de voorpoten zitten 4 vinger en een duim die niet helemaal ontwikkeld is.
De achterpoten hebben 5 tenen.
De Syrische hamster heeft een staart van ongeveer 1 cm lang.
Kenmerkend voor een hamster zijn ook de wangzakken.
Een volwassen Syrische hamster weegt ongeveer 120 tot 180 gram.
Verzorging GoudHamster
De verzorging van een hamster is niet moeilijk: een gezonde hamster zorgt zelf voor het slijten van de tandjes en nagels en verzorgt zijn eigen vacht. Alleen langharige hamsters moeten soms gekamd worden. Het schoonhouden van de hamsterkooi en het aanbieden van het juiste voedsel is het belangrijkste bij de verzorging van een hamster.
goudhamsterMaak het verblijf een keer per Het verblijf dient één keer per week helemaal schoongemaakt te worden, was dan ook het voerbakje en de waterfles af. De toilethoek dient wat vaker schoongemaakt te worden, ongeveer één keer in de twee tot drie dagen. Het drinkwater dient dagelijks ververst te worden. Ook etensresten die kunnen bederven, zoals stukjes groente, dienen dagelijks weggehaald te worden. Syrische hamsters bewaren vaak voedsel in hun nest. Contoleer daarom regelmatig het nest en verwijder de etensresten die kunnen bederven. Kijk ook of er voldoende knaag- en nestmateriaal aanwezig is in het verblijf en vul dit eventueel aan als dat nodig is. De nagels kunnen te lang worden. Deze kunnen dan met een kleine nageltang kortgeknipt worden.
De plaats waar de hamsterkooi komt te staan, dient zorgvuldig gekozen te worden. Een goed hamsterverblijf dient allereerst droog en tochtvrij te zijn, maar een goede ventilatie is heel belangrijk. Grote temperatuursverschillen, volle zon en droge verwarmingslucht zijn niet goed voor de hamster. Een goede plaats voor het verblijf is de woonkamer of kinderkamer. Zorg ervoor dat het verblijf niet in de zon, niet op de toch en het liefst niet op de grond staat, maar op een (laag) kastje of tafeltje. De optimale omgevingstemperatuur bedraagt
goudhamsterVoortplanting Goudhamster
De draagtijd van een Syrische hamster is 16 dagen. Een drachtig vrouwtje dient zoveel mogelijk met rust gelaten te worden. Geef haar wel extra energierijke voeding, bijvoorbeeld honden- of kattenbrokjes. Deze bevatten voldoende eiwitten, welke in dit stadium erg belangrijk zijn. Vlak voor de bevalling worden de meeste vrouwtjes erg onrustig. De dieren slepen enorme hoeveelheden nestmateriaal naar het hol.
De jongen komen naakt en blind ter wereld. De dieren hebben een lichaamslengte van 2 cm en een geboortegewicht van ongeveer 2 gram. Gemiddeld worden er 6 tot 8 jongen geboren. Als de jongen geboren zijn, beginnen de dieren luidt te piepen en likt de moeder haar jongen schoon.
Karakter Goudhamster
Een goudhamster is een lief dier en zal niet snel bijten. Je zal hem weinig springbewegingen zien maken, omdat hij van nature zeer voorzichtig is. De hamster slaapt graag overdag en is s’ avonds en s’ nachts het meest actief. Zorg er wel voor dat het deurtje van het hok goed dicht zicht, want het is een slimme uitbreker.