Konijn

Konijnen informatie

Feitjes:
Al onze tamme konijnenrassen stammen af van het wilde konijn (dat hoort bij de haasachtigen), dat oorspronkelijk enkel op het Iberische schiereiland leefde, maar dat door de mens over heel de wereld werd verspreid. De eerste tamme konijnen werden door de Romeinen gekweekt en in de middeleeuwen kende men al verschillende pelskleuren. Vandaag bestaan er meer dan 60 verschillende erkende konijnenrassen, van dwerg tot reus en van kortharig tot langharig. Konijnen zijn GEEN knaagdieren, zoals altijd beweerd wordt omdat ze toevallig vaak knagen. Knaagdieren zoals de cavia en de hamster zijn niet verwant aan konijnen. Echte knaagdieren bewegen hun onderkaak naar voren- en naar achteren, niet zijwaarts. Anders dan haasachtigen houden knaagdieren het voer met hun voorpootjes vast. Een konijn kan, als hij optimaal verzorgd wordt, wel de leeftijd van 10 tot 12 jaar behalen.

Waarom een konijn/ omgaan met konijnen:
Om de grootste fout maar meteen te benoemen: neem nooit een konijn voor je kinderen. Als je konijnen neemt doe dit dan vooral omdat je ze zelf leuk vindt. Je kunt je kinderen leren hoe je met een konijn kunt omgaan, maar als ze er alsnog op uitgekeken raken dan heb je ze in ieder geval voor jezelf genomen. Een konijn is een dier wat met respect behandeld moet worden, het is geen knuffelbeest. Ten onrechte wordt vaak gezegd: een konijn is het makkelijkste huisdier, je stopt hem in een hok en met een wortel erbij is het goed. Ook wordt vaak gezegd dat een konijn het leuk vindt om te worden opgepakt. Niets is minder waar, konijnen houden absoluut niet van oppakken. Een konijn is van nature een prooidier, en zal dus schrikken van benadering van bovenaf. Als je een konijn in huis haalt, maak dan rustig kennis met hem. Hij komt in een vreemde omgeving, laat hem rustig wennen. Ga bij m op de grond liggen zodat je op gelijke hoogte met hem bent. Hij komt vanzelf aan je snuffelen. Als hij je een beetje kent kun je wat lekkers aanbieden in je hand, en uiteindelijk kun je hem op zijn kopje aaien. Maar vooral: wees geduldig. Laat hem aan jou wennen zonder in de verleiding te komen om hem te snel te pakken of wat dan ook. Ondanks dat konijnen niet van oppakken houden zal het wel eens nodig zijn bij een dierenartsbezoek of als je een hok of kooi hebt waar hij niet zelf in en uit kan lopen (wat het ideaalste is). Oefen ermee als hij nog jong is (bij ene ouder asielkonijn is dat natuurlijk afwachten of hij het wil). Pak hem als volgt op: een hand onder zijn borst/ voorpootjes en de andere hand onder het kontje. Je kunt hem op deze wijze ook tegen je aan houden. Leg dan een hand op zijn rug tegen het wegspringen.

Waar haal je je konijn:
Veel mensen halen hun konijntje bij een dierenwinkel of tuincentrum. Het is natuurlijk heel leuk om een jong konijntje te zien omgroeien. Maar wat veel mensen niet weten is dat de konijntjes in de dierenwinkel vaak maar vijf weken oud zijn, de leeftijd waarop de nog drie weken bij hun moeder horen te drinken en nog veel leren. Met vijf weken zien ze er natuurlijk op hun allerliefst uit en daar profiteren de dierenwinkels van. De konijntjes zijn vaak ‘restjes’ van een fokker. Er zijn verhalen van konijnen die ’te lang’ in de dierenwinkel zaten en waar op een leeftijd van drie maanden hun kopje werd omgedraaid achterin de winkel. Vervolgens kwam er dan weer een nieuwe voorraad jonkies binnen. Natuurlijk gaat dit niet in elke dierenwinkel zo maar door die konijntjes te kopen hou je dit in stand en blijven er te jonge diertjes aangevoerd worden. Beter is om eens in een asiel te kijken. In sommige plaatsen in Nederland zijn er opvangen met alleen maar konijnen, maar je kunt ook in het asiel in je eigen woonplaats kijken. Er komen hier dieren binnen die op straat zijn gezet of van mensen die er om een andere reden afstand van doen. Het is vaak liefde op het eerste gezicht met het konijn die je mee naar huis gaat nemen. Handig is ook dat in het asiel vaak de mannetjes al gecastreerd zijn.

Een maatje voor je konijn:
Een konijn is een dier dat het liefst met soortgenootjes leeft. De combinatie mannetje- vrouwtje gaat het beste. Dit betekent wel dat je ze een paar maanden apart moet houden totdat het mannetje gecastreerd kan worden. Combinaties met alleen vrouwtjes of alleen mannetjes zijn vaak minder succesvol. Als ze wat ouder worden tolereren ze elkaar niet meer. Het kan goed gaan, maar dat is op eigen risico. Bij de combinatie mannetje- vrouwtje moet het natuurlijk ook klikken. Je kunt bij veel opvangen en asiels het konijn wat je al hebt meenemen en ter plekke kijken met welk konijn het klikt. Je kunt ook, als je nog geen konijnen hebt, een stelletje meenemen dat al gekoppeld is.

Zelf koppelen:
Als je twee konijnen onafhankelijk van elkaar haalt of er zelf al een hebt en hem niet meeneemt naar het asiel om te koppelen dan kun je het ook zelf thuis doen. Koppelen houdt in dat je twee konijnen aan elkaar laat wennen. Laten we er even vanuit gaan dat je een mannetje en een vrouwtje hebt. Als het twee jonge konijnen zijn, het mannetje nog niet gecastreerd, dan kunnen ze tot twaalf weken bij elkaar zitten, daarna moeten ze worden gescheiden. Zorg dat ze elkaar nog wel kunnen zien en ruiken, zodat ze elkaar nog blijven kennen, bijvoorbeeld door twee traliekooien naast elkaar. Op een leeftijd van ongeveer vijf maanden kan het mannetje worden gecastreerd. Daarna mag hij nog even twee weken niet bij het vrouwtje in verband met achtergebleven zaadcellen. Daarna koppelen volgens onderstaande wijze. Als het oudere konijnen zijn of een combinatie van oud- jong dan ook koppelen zoals hieronder beschreven. De eerst ontmoeting moet plaatsvinden op neutraal gebied. Dat wil zeggen: op een plek waar ze beiden nog nooit rond gelopen hebben. Dit kan een badkamer zijn. Laat ze voorzichtig bij elkaar. Als ze elkaar negeren is dat een goed teken. Snuffelen uiteraard ook. Als je het langzaam opbouwt, elke dag iets langer, dan worden ze uiteindelijk echte maatjes, die elkaar wassen en samen eten en spelen. Als ze in het begin op elkaar rijden (ja vrouwtjes ook) dan is dat niet erg, het is om de rangorde te bepalen. Als ze gaan vechten, dan uit elkaar halen. Niet gelijk opgeven, per dag opnieuw bekijken. Het kan soms maanden duren, maar met veel geduld kan het toch nog goed gaan. Het is niet altijd liefde op het eerste gezicht, zeker niet als je de konijnen los van elkaar gehaald hebt.

Huisvesting:
Je kunt je konijn binnen of buiten huisvesten. Daarom even een onderscheid:

Binnen:
Uiteraard heb je een kooi nodig. Om een indicatie van de maten te geven. Hij moet minimaal 1 meter bij 60 centimeter zijn, maar groter is altijd beter! Handig is als de kooi naast een bovendeurtje ook een deurtje aan de zijkant heeft. Als je je konijn er namelijk uit moet pakken dan ziet hij je handen van bovenaf als een bedreiging. Voordeel van een deurtje aan de voorkant is dat hij er zelf in en uit kan lopen. Zet de kooi daarom ook op de grond, op een tochtvrije plaats, en lekker in de buurt van waar je zelf vaak bent. Zet de kooi niet bij een verwarming of een box van een stereo-installatie. Zorg in zijn kooi voor een voerbak en een waterflesje of waterbakje. Een ruif is handig voor het hooi. Een hoektoilet is ook erg handig, zet hem in de hoek waar hij zijn behoeftes doet, dat is makkelijker met schoonmaken. Je kunt deze kopen in de dierenwinkel.

Buiten:
Er zijn genoeg hokken te kooi, je kunt ook zelf je fantasie erop loslaten. Zorg in ieder geval weer voor de minimum maat van 1 meter bij 60 centimeter. Groter is wederom beter. Zorg dat het dak schuin afloopt tegen het regenwater. Je hebt hokken met een bovenklep, deurtjes of een voorkant die er helemaal uit moet. Het is maar net wat je voorkeur is, met bovenklep is handig met schoonmaken, maar niet handig als je je konijn moet pakken (bedreiging) en hij kan er ook niet zelf uit lopen. Zorg ook hier voor een voerbakje, waterflesje of waterbakje, eventueel een ruif en een hoektoilet.

Bodembedekking:
Een goede keuze voor bodembedekking is op de plasplekken absorberende korrels te strooien. Die zijn geperst en vakken uit elkaar als ze nat worden zodat er geen kans is dat je konijn verstopping krijgt als hij per ongeluk wat op eet. Gebruik geen gewone kattenbakkorrels! Op de korrels kun je houtsnippers strooien. Daar vervolgens boven op een laag stro (buiten en in de winter uiteraard wat meer). Ook hooi moet aanwezig zijn (zie voer).

Loslopen:
Als je je konijn binnen wilt laten loslopen zorg dan dat de kamer konijn-proof is. Dat wil zeggen: werk de snoeren weg, zet kamerplanten op onbereikbare plaatsen, en pas op voor andere gevaarlijke dingen. Konijnen zijn slim, ze kunnen hoog springen en op plekken komen die je niet gedacht had. Als de huiskamer niet geschikt is, laat hem dan in een andere ruimte rondlopen. Wijs hem bovendien op zijn eigen speelgoed (voor speelgoed, zie spelen). Als je je konijn pas hebt, zet dan een stukje van de kamer af om hem in te laten lopen zodat hij kan wennen, en maak na verloop van tijd dit stukje steeds groter. Je kunt je konijn ook buiten laten rondlopen. Je kan doorvoor een ren maken (eventueel aan het hok vast, zodat hij er zelf in kan). Maak die zo groot mogelijk. Een ren heeft als voordeel dat je niet je hele tuin hoeft te verbouwen. Hou rekening met gras als de ren daarop staat, konijnen kunnen zich door het gras een weg onder de ren door graven. Als je je ren op het gras wilt, graaf dan een stuk grond uit, en doe daar eerst gaas in, zodat ze niet te ver kunnen graven. De ren op de tegels is geen probleem, door het rennen slijten gelijk de nageltjes mooi af. Als je je konijn in de hele tuin wilt laten rennen dan moet je rekening houden met je plantenkeuze en de schutting (konijnen kunnen 1 meter hoog springen).

Zindelijk maken (bij het loslopen):
Ja je leest het goed, konijn zijn heel erg zindelijk van nature. Ze doen het in hun hok ook vaak op één plaats. Mensen worden vaak boos op hun konijn als ze hun behoeftes op de verkeerde plaats doen als ze loslopen, maar dat wil niet zeggen dat ze niet zindelijk zijn. Ik had het al eerder over het hoektoilet. Je kunt natuurlijk ook een doos of andere bak gebruiken (ligt ook aan de grootte van je konijn). Vul dit met een beetje absorberende korrels en doe er eventueel wat hooi in om het aantrekkelijker te maken (eten en poepen gaat vaak goed samen). Zet de bak dan op de plaats waar je wilt dat je konijn zijn behoeftes doet. De kans is groot dat hij dit niet meteen begrijpt. Doe dan wat van zijn eigen keutels (zijn geur) in de bak. Mocht hij het nog niet snappen doe het dan als volgt. Zet de bak op de plaats waar hij wel plast. Grote kans dat hij dan de link snapt. Je kunt dan de bak per dag een stukje verplaatsen tot aan de plek waar jij hem wilt hebben. En nogmaals: wees geduldig. Nog een puntje: als hij op de bak plast is hij zindelijk. Als hij echt moet keutelen dan zal hij dat ook op de bak doen. Maar konijnen laten uit enthousiasme of als ze in de puberteit zijn ook weleens zomaar een keutel vallen. Ook om hun territorium af te zetten doen ze dit. Beiden hebben echter niets met zindelijkheid te maken en dat kun je dus ook niet voorkomen. Castreren helpt dan in zo’n geval.

Voeding:
Het belangrijkste waar een konijn altijd over moet beschikken is hooi. Zo veel mogelijk. Dit is goed voor de vertering en bevat veel vezels. Het hooi moet zacht zijn en lekker ruiken. Je hebt ook hooi in verschillende smaakjes van Vitakraft (handig voor moeilijke hooi-eters).

En dan droogvoer. Je hebt gemengd voer, maar dat is niet aan te raden omdat je konijn dan alleen de lekkere dingen eruit eet. Je kunt beter biks geven (korreltjes). Hope Farms Superkorrel is hierbij een zeer goed merk. Als je meer konijnen hebt is de 15-kilozak heel handig, dat is voordeliger. Je kunt die bestellen bij de meeste dierenwinkels (let op achtervoegsel Superkorrel). De dosering voor biks is: 25-40 gram per kilogram lichaamsgewicht. Die 25 tot 40 hangt af van de mate waarin je biks compenseert met groente. Stel je hebt een konijn van 2 kilo die dagelijks veel groenvoer krijgt, dan geef je hem 50 gram biks per dag (2 kilo x 25 gram). Tot 7 maanden oud mogen konijnen onbeperkt biks omdat ze nog groeien. Daarna kun je dit langzaam afbouwen tot de normale hoeveelheid. Als je overschakelt van het ene merk naar het andere merk doe dit dan geleidelijk. Meng de twee soorten door elkaar en doe dan steeds iets meer van het nieuwe erbij. Omschakelen kan dan in 4 dagen. Voer op vaste tijden. Je kunt de aanbevolen hoeveelheid biks per dag (als je uitrekent wat je konijn mag hebben voor zijn gewicht) verdelen over 3 porties per dag bijvoorbeeld.

En dan nog groenvoer. Bij alles geldt, als je konijn het nog nooit gegeten heeft laat ze dan wennen met een heel klein stukje en bouw dit langzaam op. Geef fruit met mate, hier zitten veel suikers in. In principe mogen ze alle fruitsoorten, het is net wat ze lekker vinden (geen pitjes geven). Hieronder even groente wat ze wel mogen hebben:

Andijvie, broccoli, venkel, bleekselderij, selderieknol, koolrabi, witlof, veldsla, waterkers, paksoi, mosterdblaadjes, frambozenblaadjes, weegbree, duizendblad, paardebloemblad, gras, wortel en het loof van wortelen. Voor erbij een takje peterselie, takje selderie. Pas op met koolsoorten zoals bloemkool, broccoli en boerenkool, dit kan gas veroorzaken (zie ehbo). Klein beetje geven. GEEF ABSOLUUT GEEN: prei, aardappel, ui, bieslook, bonen, erwten, mais, vaste kool, spruitjes, veel klaver, veel nat gras, afgemaaid gras (ivm trommelzucht). Voor meer voeradvies verwijs ik naar www.konijnen.nl.

Vachtverzorging:
Het is raadzaam om je konijnen om de zoveel tijd te borstelen. Dit is goed voor de doorbloeding. Vooral als je konijn erg aan het verharen is. Je kunt bij erge verharing een vlooienkammetje gebruiken om het haar voorzichtig los te maken en ook met je handen het haar eruit plukken. Hoe minder je konijn zelf oplikt hoe beter natuurlijk. En voor het borstelen gebruik je een borstel met rubberen noppen of een andere zachte borstel. Bij verharing kun je je konijn een paar keer per dag een mespuntje Prozyme geven (zie ehbo).

Spelen:
Wat lang niet iedereen weet is dat konijnen ook spelen, net als andere huisdieren. Je hebt gravers, gooiers, klimmers, knagers, rommelmakers en duwers. Als je je konijn goed kent weet je wat hij leuk vind. Geef altijd veel speelgoed en niet te weinig. Je kan bijvoorbeeld kartonnen dozen maken met gaten erin om in of op te zitten en te knagen, oude dekentjes of handdoeken om in te graven, kranten of een telefoonboek om te scheuren, lege keukenrollen met hooi erin, enz enz. Wees creatief, er zijn ook speeltjes te koop, let dan op dat het geen zacht plastic is want dat kunnen ze opeten. Sommige kattenspeeltjes zijn ook geschikt.

Op vakantie:
Als je op vakantie gaat wil je natuurlijk dat je konijn goed verzorgd wordt. Bij veel opvangen en asiels kun je je konijn voor een paar euro per dag daar laten verzorgen, vergeet echter niet dat zij het al druk hebben met de normale opvang van dieren en dat zij kunnen weigeren. Je kunt ook een goede buur of vriend voor je konijnen laten zorgen. Wees er dan zeker van dat alles duidelijk is en dat je geen gekke dingen aantreft als je weer terug komt. Maak een lijst met punten die iemand af kan werken, en schrijf op wat diegene moet doen in een bepaalde situatie. Het mooiste is natuurlijk als diegene zelf ervaring met het verzorgen van konijnen heeft maar dit gaat helaas niet altijd.

EHBO:
Er zijn verschillende aandoeningen en ongemakken waarbij het handig is als je zelf het een en ander in huis hebt. Daarom hieronder een lijst van wat je het beste kan aanschaffen:

Tegen gas (symptomen: niet eten, lusteloos, harde buik, ongemakkelijk liggen) Aeropax. Dit is een mensen-middel, maar werkt heel goed bij konijnen. Dit middel zorgt dat het gas weg kan. Verder doet dit middel niets, dus het kan zonder bezwaar aan een konijn gegeven worden, ook als je niet zeker weet of he gas is. Het werkzame bestanddeel is simethicon. Het smaakt naar menthol en is bij de apotheek verkrijgbaar. Equate. Dit is ook tegen gas, maar het is voor konijnen die Aeropax niet willen nemen een beter middel. Equate is praktisch smaakloos, veel geconcentreerder (dus je hoeft maar heel weinig te geven) en is alleen via de webwinkel op www.konijnen.nl verkrijgbaar. Voor het dwangvoeren: (als je konijn niet meer zelf eet moet er toch wat naar binnen want de darmen van het konijn zijn uiterst gevoelig) Injectiespuitjes zonder naald, alle maten. (Bij dierenarts vaak gratis verkrijgbaar.) Nutrilon Soya (plus). Dit is babyvoeding op soya-basis zonder lactose, een konijn mag geen lactose. Nutrilon soya is verkrijgbaar bij apotheek, drogist of supermarkt. Een verpakking bevat twee zakjes van 450 gram. Eén zakje is voldoende voor 4 dagen dwangvoeren van een konijn dat helemaal niets eet. Potjes babyvoeding, worteltjes (mijn ervaring is dat ze peer ook lekker vinden). Nutrilon Soya en babyvoeding blijven ongeopend langer dan een jaar goed, afhankelijk van de uiterste gebruiksdatum, dus kunnen goed in voorraad gehouden worden. Convalescence Support (Feline) van Waltham (Concentration Instant). Convalescence Support is in principe ontwikkeld voor zieke katten. Maar ook voor zeer zieke knaagdieren en konijnen is het een hele waardevolle voeding. In de praktijk is gebleken dat konijnen waar de hoop voor opgegeven was met behulp van deze voeding er weer bovenop kwamen. Het is sterk aan te bevelen om deze voeding voor noodgevallen in voorraad te houden. Uitsluitend via de dierenarts verkrijgbaar. Supreme Science Recovery van Russel. Dit dwangvoer is speciaal voor konijnen ontwikkeld en is via de dierenarts te koop. Dit voer bevat 20% vezels en toegevoegde probiotica en elektrolieten.

Overig:
Calendulatinctuur (homeopatisch). Deze tinctuur prikt zoals jodium, maar er kunnen 10 druppels in een kopje water gedaan worden, dan prikt het niet meer maar ontsmet nog steeds. Calendulazalf (homeopatisch). Om wondjes snel te laten helen. Lactobacillus acidophilus, dit zijn bacteriën die helpen de darmflora te herstellen, bijv. als er diarree is na een antibioticumkuur, of af en aan zachte keutels na voedingsfouten e.d. Lactobacillus is via de KonijnenWebWinkel op www.konijnen.nl te koop. Norit. Te gebruiken als je konijn van een giftige plant gegeten heeft. De Norit in lauw water oplossen tot een dikke brei. Zoveel mogelijk Norit geven. Zo snel mogelijk hiermee beginnen, niet een dag wachten. Oogdruppels Oculoheel van Heel of Similasan van VSM (beide homeopatisch). Te gebruiken als je konijn een traanoogje heeft met helder vocht, zonder verdere klachten als niezen of natte neus. Prozyme, dit is een enzyme dat voedsel kan afbreken. Dit middel is een goede hulp in de strijd tegen een haarbal (en ter voorkoming van verstopping bij verharen. Thermometer, kruik, verband, steriele gaasjes, steriele watten. Voor uitgebreidere informatie en voor de hoeveelheden om toe te dienen verwijs ik je naar www.konijnen.nl Zorg in ieder geval dat je iets tegen gas in huis hebt. En ga altijd naar een dierenarts als je iets niet vertrouwd!

Hoe oud wordt een konijn?
Voeding voor konijnen

Coccidiose bij konijnen
Myasis (madenziekte)
Myxomatose
Viraal Haemorrhagisch Syndroom

Angoradwerg
Belgische haas
Blauw van Ham
Blauw van Sint-Niklaas
Donker Grannen
Duitse Hangoor
Duitse Reus
Engelse vlinder
Franse Hangoor
Franse Havanna
Gele van Bourgondië
Gouwenaar
Hollander
Hulstlander
Isabella
Klein Chinchilla
Klein Lotharinger
Klein Zilver
Kleurdwerg
Kleurdwerg met rexbeharing
Marburger Feh
Nederlandse Hangoor Dwerg
Parelfeh
Parelgrijs van Halle
Pool Blauwoog
Pool Roodoog
Rus
Steenkonijn
Tan konijn
Van Beveren (Blauw)
Vlaamse Reus