Grootte/formaat
Bourkeparkieten horen van kop tot staart ongeveer 23 cm. te meten.
Bourke ParkietenGeslachtsonderscheid Bourke Parkiet
Normaal gesproken is het vrouwtje wat kleiner van formaat dan het mannetje. Verder heeft het vrouwtje een iets smallere kop dan het mannetje. Het makkelijkst is echter de blauwe voorhoofdsband die bij de mannen aanwezig is en bij de poppen veelal ontbreekt. Het kan zijn dat de pop wat blauwe veertjes heeft boven de neusdoppen, maar deze zullen niet zo prominent aanwezig zijn als bij het mannetje.
Gedrag t.o.v. andere vogels
De Bourkeparkiet behoort tot de vogelsoorten die zonder moeite met andere vogels in één volière gehuisvest kunnen worden. Ze hebben een zacht karakter en verdragen heel veel van andere vogels. Zelfs in een gemixte volière is kweken met deze vogel te doen. Mijn ervaring is dat men beter niet meerdere koppels bourkeparkieten in één volière kan laten broeden. Een enkele bourkeparkiet houden kan ook, maar parkieten zijn nu eenmaal groepsdieren zodat daar de voorkeur niet naar uitgaat. Bourkeparkieten zijn ook als tamme huisvogel te houden, mits hij natuurlijk voldoende aandacht krijgt van de eigenaar/verzorger.
Bourke ParkietDe volière
Bourkeparkieten zijn bijzonder goede vliegers en hebben daarom behoefte aan ruimte. Niet zo zeer in de hoogte of breedte maar zeker de lengte van de vlucht of volière is van belang. Het zijn geen klimmers, alle afstanden worden vliegend gedaan. De volière is goed te beplanten daar ze niet slopen zoals andere kromsnavels nog wel eens willen doen. Ook binnenshuis zijn ze te houden in een kamervolière of een flinke kooi, maar zoals eerder aangegeven dienen ze dan wel van tijd tot tijd de vleugels te kunnen strekken. Binnen of buiten huisvesten Bourkeparkieten zijn tegenwoordig gehard en kunnen ’s winters gewoon buiten blijven. Wel dienen ze de beschikking te hebben over een droog, tocht- en vorstvrij binnenhok. Het bijverwarmen van het binnenhok is dan ook niet nodig. Bij mij zitten ze de hele winter buiten en hebben geeneens de beschikking over een nachthok om de simpele reden dat ze er totaal geen gebruik van maken.
Voeding Bourke Parkiet
Grof parkietenvoer kan als basis gegeven worden maar er zijn gelukkig fabrikanten die een speciale Neophema-mengeling in het assortiment hebben opgenomen. Witte Molen is één van die fabrikanten. Het kost zo’n € 22.50 per 25 kilogram. Deze speciale mengeling is aan te bevelen omdat de Neophema bekend staat om de spijsverteringsproblemen. Groenvoer zoals andijvie, jonge spinazie, sla etc. kan ook goed gegeven worden. Was het wel eerst goed af met het oog op de middelen die gebruikt worden tegen insecten. Wees niet te royaal met het verstrekken van groenvoer omdat dat ongetwijfeld tot darmproblemen leidt. Verder wat trosgierst zo nu en dan als lekkernij tussendoor wordt gewaardeerd door de vogels. Grit, sepia en soortgelijke producten moeten net als vers water altijd tot de beschikking van de vogels staan.
Bourke ParkietGedrag in de volière
Bourkeparkieten zijn zoals eerder aangegeven hele rustige vogels. Overdag zijn ze niet echt actief. Vaak zitten ze dan een beetje te sukkelen op een stok. In de ochtend en in de avond zijn ze echter wel actief. Ze vliegen dan veel door de volière of scharrelen wat over de grond op zoek naar snavelkost. Bourkeparkieten maken geen herrie, het geluid wat ze produceren is een zacht soort gefluit. De bourkeparkiet is (gelukkig) ook geen sloper. De volière kan om die reden goed van hout gemaakt worden en behoeft geen extra bescherming tegen de snavels. Planten laten ze ook met rust, uitzonderingen daar gelaten. In tegenstelling tot andere parkieten (dus ook andere neophema’s) baden bourkeparkieten niet. Een regenbui of de tuinslag op sproeistand vinden ze echter zeer aangenaam.
Bourke ParkietKweken Bourke Parkiet
Bourkeparkieten zijn normaal gesproken niet zo moeilijk te kweken. Eigen ervaring heeft mij geleerd dat meerdere koppels in één volière of vlucht niet de gewenste broedresultaten opleveren. De mannen zijn dan erg agressief naar mannelijke soortgenoten, om die reden kunt u beter 1 koppel per volière of vlucht laten broeden. Het broedblok dient een bodemoppervlak te hebben van 20 bij 20 cm, de hoogte kan variëren van 30 tot 35 cm. Het invlieggat dient een diameter te hebben van 6,5 cm. Dit soort blokken zijn goed zelf te maken maar zijn ook kant en klaar in de handel te verkrijgen. Bourkeparkieten maken geen nest (zoals de meeste parkieten soorten dat ook niet doen), maar leggen de eieren zo op de bodem of op een iets vochtige ondergrond. Deze kan gemaakt zijn van bijvoorbeeld zaagsel of turfmolm , maar ook de beukensnippers zijn droog te gebruiken. Als er door de eigenaar teveel van het materiaal in het blok is gelegd, zal de pop alles er uit gooien net zo lang tot ze tevreden is met het “nest”. Er worden zo\”n 3 tot 6 eieren gelegd (om de dag 1) welke door de pop in 18 dagen worden uitgebroed. De man voert de pop gedurende die tijd. Als de jongen zo’n 4 tot 5 weken zijn vliegen ze uit. Ze kunnen dan nog niet zelfstandig eten en worden nog twee weken door de man gevoerd. De pop begint dan vaak aan een tweede nest. Na het tweede nest kunt u de broedblokken beter weghalen met het oog op de conditie van de ouders. Een goed kweekkoppel kunt u beter niet scheidden. Ze vormen vaak een paar voor het leven. Ik heb met eigen ogen kunnen aanschouwen dat één van mijn mannen zat te verpieteren toen ik de pop bij hem had weggenomen. Goede kweekkoppels dus zo min mogelijk scheidden.
Kleurmutaties Bourke Parkiet
Door zijn populariteit zijn er in de loop der tijd verschillende mutaties naast de wildkleur ontstaan. Zo zijn er de gele (ook wel geeldek of overgoten), de fallow (soort opgebleekte wildkleur met rode ogen), de lachs, de opaline (roze), de isabel, de lutino en de rubino. Bijzonderheden Bourkeparkieten zijn ideale vogels voor de beginnende liefhebber. Ze hebben een zacht karakter, broeden gemakkelijk (ook als pleegouders) en stellen weinig eisen aan hun verzorging. Met de nodige aandacht zullen ze zich snel gaan hechten aan de verzorger.